Tuesday, September 30, 2014

JCI Aastakonverents avardas silmaringi ja käivitas suure algatuse

19-21.09.2014 toimus Viljandis haridusteemaline JCI Estonia Aastakonverents 2014 „Targalt tulevikku“. Konverentsi eesmärk oli käsitleda hariduse- ja harituse teemasid ning arutleda selle üle, mis tagab edu kiiresti muutuvas majanduskeskonnas.
JCI Estonia 25. aastase ajaloo jooksul toimus Aastakonverents Viljandis esimest korda. Teemavalik langes haridusele, kuna see puudutab meid kõiki ja on ka Ettevõtlike Noortekoja üks fookustest. Võtsime endale ambitsioonikad eesmärgid ja soovisime tõestada, et ka väike koda suudab korraldada kvaliteetse konverentsi. Lisaks soovisime, et konverents ei piirduks vaid huvitavate esinejate kuulamisega vaid sellest areneks ka midagi edasi. Tänaseks võime öelda, et saime sellega hakkama!

Konverentsil osales ligi 280 osalejat 8-st riigist, sealhulgas JCI Maailmapresident Shine Bhaskaran Indiast. Lisaks suure saali vingetele esinejatele ja inspireerivatele loengutele sai end ka rahvusvaheliste koolitajate käe all koolitada. Viljandi saalist sai tuule tiibadesse ka ambitsioonikas IKT kõrgkooli loomise idee.

Võtame siinkohal ka lühidalt kokku konverentsi ettekannete sisu ja põhipunktid.
  Ettevõtja ja visionär Ott Pärna kutsus üles looma Viljandi tulevikulugu, leidma endale parimaid mentoreid kooli vilistlaste hulgast ning ühendama olemasolevaid koole ja rajama uudset, hästi bränditud ja rahvusvahelist rakendushariduse keskust.
  Tartu Ülikooli professor Jaak Vilo kiitis IT väljaõppe potentsiaali, kuna sel alal on investeeringul kõige kiirem ja suurem tasuvus. Eelkõige peituvad selle kasvuvõimalused interdistsiplinaarsuses - suutlikkuses lahendada IT abil suuri probleeme teistes valdkondades ja viia need lahendused ettevõtluse kaudu turgudele.
  Kai Stenzel Mannheimi Ärikoolist jagas kooli edulugu, kuidas koostöö äriettevõtetega, rahvusvahelise meeskonnatöö stimuleerimine ja pideva programmide ning õppejõudude värskendamise kaudu suutsid nad viia enda kõrgkooli maailmatasemele.
  Madis Habakuk jagas põhimõtteid, mida järgib EBSi programme kujundades ja käis konverentsil välja lubaduse, et kui EBSi vilistlane peaks tulevikus töötuks jääma ning ei suuda tööd leida, siis saab ta tulla tagasi EBSi õppima, kus saab tasuta täiendkoolitust nende oskuste tarbeks, millest on vajaka jäänud.
  Kristjan Port kirjeldas meile trende, kus tööiga pikeneb, kooli lõpetamise diplomite väärtus langeb ja töö automatiseerimise tõttu keskklass õheneb. Uueks oskuste valuutaks on näiteks loovus, kriitiline mõtlemine, kommunikatsioon ja koostöö. Kahjuks kõige selle juures toimub õppimine veel nendel põhimõtetel, mil toimis tööstusrevolutsiooni ajal.
  Majandusteadlane Andres Arrak kõneles, et õppimine peaks olema praktilisem - rohkem oleks vaja ametiõpet ning pigem eelistada reaalaineid. Tuleb mõista kuna ja miks noor hakkab vastanduma õppimisele ning hoolitseda, et ka eriandekate jaoks oleks õppimine arendav ja huvitav.
  Annika Uudelepp andis ülevaate Eesti koolivõrgustiku hetkeolukorrast ja sellest, kuidas demograafia, territoriaalne haldusjaotus ja regionaalne areng viivad paratamatuseni, kus paljud koolid tuleb sulgeda, selleks, et allesjäänud saaksid piisavalt heaks kujuneda.
  Innovatsiooniguru Alar Kolk näitas, kuidas European Innovation Academy-s saab 500 õpilasega grupis loovalt innovatsiooni õpetada. Sealne õppimine toimub läbi tegevuse ja mentorite abiga ning õpetaja on pigem orkestreerija, kes aitab osalejaid omavahel suhtlema saada. Oluline on suuta idee kiirelt väärtuslikuks tooteks vormida ja turule tuua ning läbikukkumine on osa õppetundidest.

Lisaks kodumaistele esinejatele oli võimalus osa võtta Timo Holopaineni inglisekeelsest esinemiskoolitusest ja Hollandi koolitaja Annemarie Steeni interaktiivsest seminarist.
Paralleelselt suure saali loengutega toimus reede pärastlõunal kohaliku IKT-hariduse-teemalised esitlused ja ümarlaud. Esitluste ploki juhatas sisse Arno Kütt sõnumiga, et Viljandi jätkumise võtmeks on meie suutlikkus andekaid noori Viljandisse meelitada. Selleks oleks parim lahendus luua Viljandisse IKT-kõrgkool, kus õppetöö oleks ingliskeelne ja tudengitest pooled võiksid tulla väljaspoolt Eestit. Tänasest seisust ja tuleviku plaanidest andsid ülevaate haridusasutuste juhid. Esitlused andsid IKT-võtmes ülevaate sellest, millega tegeletakse ning millised on edaspidised plaanid.
See oli vajalik sissejuhatus ümarlauale, kuhu oli kutsutud lisaks esinejatele ka linna- ja koolijuhte ning ettevõtjaid arutlema teemal, kuidas kujundada Viljandi Eesti IKT hariduskeskuseks. Ümarlauas jõuti mõistmiseni, et suurt eesmärki on arenguks vaja ning IKT võiks selleks sobida. IKT-valdkonnas on tulevatel aastatel ette näha järjest suuremat tööjõunõudlust ning antud tegevuses pole asukoht määravaks faktoriks. Viljandis on juba olemas vajalikud eeldused põhikoolide, gümnaasiumi ja kutseõppekeskuse näol. Omavahel tuleks suurendada koostööd, et juba eelnevates astmetes saaks väga hea IKT-ettevalmistuse.
Konverentsist sai alguse initsiatiivgrupp “Nutikas Viljandi”, mis antud teemaga edasi liigub. Plaanis on luua sihtasutus, mille eesmärgiks on eelkirjeldatud kõrgkoolini jõudmine. Kõik huvilised ja toetajad on oodatud liituma "Nutikas Viljandi" projektiga Facebook-is, kus jagatakse edasist infot.

Reedese päeva lõpetas hoogne ametikooli klassiõhtu. Viljandi Lennukitehasesse olid kogunenud, arstid, ehitajad, piloodid, politseinikud, klounid ja kõikvõimalikud teised ametikooli õpilased. Meeleolu aitas luua ansambel „Ajaratas halastamatult veereb ei teda peatada saa, eriti“, kes esitas kõigile teada tuntud entel-tentel laule alternatiivkantri võtmes. Toimus ka ülimalt kõrgetasemeline playbox, kus kojad esitasid aastahitte aastatest 1994-2005. Võitjaks osutus pilkupüüdev Rakvere koda Caateri lauluga "Osinene". 

Laupäevane päev pakkus rohkem arengu- ja juhtimispsühholoogia teemalisi loenguid.
 Darja Saar näitas, kuidas ENTRUM programmis luuakse uut ettevõtlike noorte põlvkonda. Selle raames tuuakse sajad noored kokku ning mentorite ja inspireerivate eeskujude toel viivad noored enda leiutised ja algatused turule.
  Aivar Haller rõhutas, et hariduse funktsioon on valmisoleku loomine, et õpilane eluga hästi toime tuleks. Ta demonstreeris laval, kui eluliselt oluline on elada koostöövaimus ja näha suurt pilti, et suuta luua seoseid.
  Ülo Vooglaid aitas mõista, et hea õpetaja roll on aidata õpilasel saada iseseisvaks ja me ei saa inimesi arendada, vaid saame luua eeldused, mis toetavad inimeste arenemist. Loomingu eelduseks on vabadus, vabaduse kasutamise eelduseks on kord. Tuleb luua eeldused selleks, et õppijal kujuneks huvi, tahe ja usk ning tema anne saaks võimeteks kujuneda.
  Koolitusfirma Invicta viis laupäeval läbi intensiivkoolituse teemal „Efektiivselt delegeerimine“, mis koos praktiliste harjutustega andis oskused inimeste motiveerimiseks, et saavutada soovitud tulemust ja teha õigeid valikuid tiimis.
Kõrvalsaalis sai samal ajal osaleda GO koja keskkonnakoolis ja kuulda Toivo Aalja pajatusi teistmoodi haridusest Lilleoru näitel.

Konverentsi modereerinud Harald Lepisk võttis mõlemad päevad kokku järgmiselt: „Targalt Tulevikku konverentsil arutleti haridusvaldkonna suurte küsimuste üle. Millest aga saaks kohe pihta hakata? Rakendada õpitud põhimõtteid enda kohalikus kojas, peres või meeskonnas, luues eeldused, mis aitavad sellel kujuneda tõeliselt inspireerivaks arengukeskkonnaks. Et meie enda organisatsiooni õppimisvorm oleks eeskuju kehastus meie koolidele. Nõnda saame luua keskkonna, kus inimeste anded saavad särada.“
Konverents tipnes laupäeva õhtul toimuva Silmapaistev Noor Eestlane tseremoonia ning sellele järgnenud JCI Estonia 25. aastapäevale pühendatud piduliku õhtusöögiga Pärimusmuusika Aidas. TOYP laureaatideks pärjati Click&Grow pottide looja Mattias Lepp, moedisainer Reet Aus ja koreograaf Jüri Nael. Õhtu jooksul tunnustati ka JCI parimaid projekte ja kuulutuati välja koguni 3 uut senaatorit.

Silmapaistva Noore Eestlase tseremooniat saate täispikkuses järelevaadata Delfist ja lühikokkuvõtet Aktuaalses Kaameras (alates 13:05)
Kristjan Kivistiku konverentsi ja reedese peo fotod leiate siit, Urmas Kamdroni Gala pildid leiad siit ja Väino Pooli jäädvustused siit!
Täname veelkord kõiki konverentsi partnereid, kelle abil sai koostatud huvitav ja mitmekesine programm. Soovitame nendega tutvuda siin.
Soovitame hoida endiselt silm peal meie Facebookilehel: www.facebook.com/jciak2014.

Täname kõiki osalejaid ja soovime edu tarkade valikute tegemisel!

Martin Raud
JCI Viljandimaa

No comments:

Post a Comment