Sunday, November 27, 2011

19.novembril toimus Pirita TOPis JCI Open 2011 Tenniseturniir

Meelika Muiso: 19.novembril toimus Pirita TOPis JCI Open 2011 Tenniseturniir, millest võttis osa 23 tennisehuvilist. Kodadest olid esindatud Tallinn, Toompea, Tartu, E-koda, Go-koda ja Viljandi. Toimus paarismäng, millest võttis osa 20 mängijat ja 3 õppisid algajate kursusel. Sportlik laupäev algas ühise tennise aeroobikaga. Edasi olid mängud, mängud ja veelkord mängud, kokku 5 tundi. Õhtu lõpetasime TOPis saunatamise ja auhindade kätteandmisega.

Auhinnad panid välja järgmised ürituse toetajad:
· Cubanita Live Cafe (õhtusöök võitjatele)
· TomeKit ja Eesti Kõrgkoolitennise Liit e. EKõTeL (tasuta treeneriga treeningud)
· Metro Squash (tasuta squashi trennid Metros)
· Pagaripoisid (suupisted osalejatele)
· Loodusvägi (glögi osalejatele)
· TopTennis
· Stokker
· Lehepunkt
· RMK

Võit läks seekord JCi välisele tiimile – perekond Nurmedele. Lõplike tulemuste järjestus:
I Aivar ja Enriko Nurme
II Kati Veskimägi ja Arto Aas
III Henry Arnhold ja Indrek Ott
IV Erki Hendrikson ja Hanno Varblane
V Martin ja Valmar Raud
VI Katrin ja Marko Seemen
VII Marko Mesipuu ja Andres Eesik
VIII Kadri Konga ja Alari Arro
IX Kaia Palm ja Inga Allik
X Liisi Toom ja Siiri Põldar
Lisaks osales korraldaja Kalmer kolme erineva jokkeriga ehk algaja koolituse läbinud tennisemängijaga. Kalmeri ja jokkeri tiimid saavutasid 2 võitu paarismängijate vastu, valus kaotus tuli alla neelata esikoha saavutanud Nurmedele.

Ürituste kogupildi kogu on JCI Spordiklubi nagi.ee keskkonnas, mõned kaadrid lisatud ka FB.


Kommentaarid osalejalt ja peakorraldajalt:

Osaleja Liisi Toom (JCI Tartu), esimene trenn tennises: 8 aastaselt, peale mida pikk paus, põhitrenn algas aasta tagasi. Tulemus esimesel JCI Open’l Tennises: X koht :).

Tennis oli minu esimene trenn, mida tegin, 8 aastaselt küll sai rohkem kulli ja rahvaste palli trenni ajal mängitud ning erinevatel põhjustel jäi üsna ruttu ka katki. Küll olid tollal eeskujuks Andre Agassi, Steffi Graf ja Pete Sampras ning televiisorist nähtud graatsilised ja teravad servid jäid hinge. Eks vahepeal sai rohkem, vahel vähem mängitud sõpradega, aga ühtegi treeningtundi ei olnud kuni aasta aega tagasi võtnud.

Siis hakkas aastate jooksul ära õpitud valesti reketi hoidmise jm välja juurimine. Siiski peab ütlema, et ega enne ei tea, kui hästi või halvasti sa mängid, kui kellegagi punktide peale mängima pead. Olin algajate grupis ja kohe esimese mängu, koos oma paarilise Siiri Põldariga, saime 6:0 pähe. Ja ega ta väga roosiliselt meil ka edaspidi läinud. Samas oli supermõnus ka võistluste vahepeal omavahel kuskil väljaku serval täpsust treenida. Kokku sai pea kuus tundi aktiivset tennisemängu ju tehtud!

Huvitav ja ootamatult keeruline oli esimest korda mängida paarismängu. Seda tuleks järgmiseks korraks kindlasti rohkem harjutada. Tennis on huvitav mäng, kuna isegi võistlemisel võistled pigem endaga: suur osa vigadest teed ju tegelikult ise. Tennis on ka väga sotsiaalne mäng - mängu jooksul kohtutud paljude huvitavate vastastega, nagu JCI-s ikka kombeks.

Jääme ootama uut JCI Openit Tennises – loodetavasti on siis juba rohkem rahvast üle Eesti. Ja ehk siis saab juba IX koha :P.


Peakorraldaja Kalmer Piiskop: Järgmine JCI tenniseüritus on märtsis 2012. Jaanuaris 2012 paneme hääletusele toimumisaja ja -koha (Tallinn või Tartu).

Seekord oli osalejaid veidi üle künnise mille enne sündmust seadsime ja see on väga hea näitaja. JCI-s on väga palju inimesi ja kindlasti on tennisehuvi veel suurem. Nüüd, kui pakume ka nullist alustajaile võimalust oma tasemel osaleda, polegi mingit piiri. Soov oli, et järgmisel korral oleksid ka edasijõudnuile üksikmängud. Tehkem ära!

Et Sul sel ajal veel paremini välja tuleks, sest mida rohkem oskad, seda lõbusam on, pakun Sulle võimaluse oma vahepealse aja tegemiste juurde pookida iganädalane kvaliteettennise tund. Ja miks mitte teha seda koos teiste JCI-kaaslastega? Tule Tome Kiti trenni! Vastavalt osalejate tasemele on kõik tunnid üles ehitatud selliselt, et igaühel oleks iga kord väljakutseid, aga saaks nautida oma mängu ka enda mugavustsoonis. Tänapäeval on tavatrenni pikkus üks astronoomiline tund, kuid Tome Kitis kestab tavaline tennisetund 1,5 h ja seegi aeg kulub kiiresti, on see siis eratrenn või rühmatreening kuni kuuele õpilasele korraga. Väiksema arvu puhul tegeleb treener Sinuga rohkem, suurema arvu puhul on osalemine soodsam. Hind sõltub toimumiskoha kaugusest Harkust, õpilaste arvust tunnis ja väljakuüürist. Nt kui rühmatreeningu teeme kolmapäeviti viimase 1,5 h jooksul RAM Tennises, siis on kuutasu 65 € (kui on vähemalt kaks õpilast keskmiselt tunnis), EKõTeL-i kaardiga 48 € (kui on vähemalt kolm õpilast keskmiselt tunnis). Kui õpilasi on alla seatud künnise, saame kokku leppida erihinna või arvestada tunnipõhiselt. Trenni sissekandmiseks piisab sellele kirjale vastamisest või helistamisest 5620 4556.


Nüüd aga pikemalt JCI tenniseüritusel kasutatud uuendustest:

· Esimest korda sai katsetatud soojendusena tenniseaeroobikat. Huvitav oleks kõrvalt näha, kuidas rahvas ühtlaselt tenniseliigutusi teeb. Võimalik, et jäi pildile. Ma pole pilte veel näinud, aga kui need kunagi üles pannakse, siis saame järelvaadata.

· Minu jaoks oli esmakordne stopptennise süsteemi kasutamine. Ajaliselt toimetulekuks jääb see süsteem tavatennise ja ajatennise vahele. Vähemalt ühes mängus igas voorus saab mängida tavatennist ja et kõik voorud algaksid ja lõppeksid üheaegselt ja seeläbi väljakute majandamine lihtne oleks, lõpetatakse kõik teised toimuvad mängud peale kõige varem lõppenud tavatennise mängu.

· Redeltabeli süsteemi mõtlesin välja pärast suviseid kõrgkoolitennise meistrivõistlusi. Varem olin aastaid katsetanud Šveitsi punktisüsteemi ja hästilevinud alagruppide ja olümpiasüsteemi tabeleid. Esimese puhul võetakse arvesse kõigi seotud mängijate võistlusväärtused ning arvestatakse ainult üks-ühele võite ja kaotusi, mitte seda, kui kaugele keegi jõuab. Juhtmõte on hea, aga teostus läbi logaritmimise ei õigustanud ennast täielikult, sest nt inimene, kes oli lihtsalt palju mänginud, aga mitte kedagi võitnud, paiknes edetabelis nendest eespool, kes teda iga kell võitnud oleksid ja kes teda ehk ka tegelikult võitnud olid, aga samas ebaõnnestunud rohkemate mängudega tugevate vastaste vastu. Kuna tegelikult saab taset kahe mängija vahel võrrelda ainult neid mängijaid omavahel võistlema pannes, siis arendasin seda mõtet edasi, et just niimoodi edetabelit edaspidi koostada. Välistada tuli ka surnud ringi olukorrad ja samuti selline kohatu olukord, nagu juhtus 1993. a Eesti korvpalli koondisega, mis võitis Saksamaad, aga Saksamaa tuli Euroopa meistriks, Eesti kuuendaks. Oluline on mõõta nii kvaliteeti kui kvantiteeti, mitte ainult viimast. Püramiidsüsteem näitab samuti üsna hästi ära jõudude vahekorra, aga mitte täielikult, sest seal on ühel tasemel jõuga mitu inimest, aga tennises viiki pole. Seega kujunes mu peas välja redelsüsteem, mille kohaselt keegi, kes on kedagi võitnud, on järelikult tugevam ka nendest, keda tema võidetu on võitnud, ja nendega pole tal enam vaja mängida. JCI võistlustel väljamängitud redelid näitavadki tegelikku täielikku jõudude vahekorda. Seega võib öelda, et süsteem õigustab ennast. Võimalik on koostada ka jooksev mitmikredel, mille osadel alamredelitel on osa astmeid puudu, seega mängija paikneb mitte ühel täielikul kohal, vaid vahemikus. Samuti saab juurde märkida, millal kellegi taset viimati mõõdeti. Selle teabe põhjal saab kokku panna võistlustabeleid, koostada treeningrühmi, sobitada mängupartnereid. Kui mul õnnestub see süsteem arvutile selgeks teha, muutub võistluskorraldus nii lihtsaks, et vaja vaid märkida, kes keda võitis, ja süsteem pakub ise välja, kes järgmisena peaksid omavahel mängima. Ehk on võimalik ka numbriliselt paberil tabelkujul lahendada, et ilma arvuti, kriidi ja lipikuteta hakkama saada. Aga samas on lipikud ja kriit head vahendid selleks, et mängijad saaksid jooksvalt näha, missugune redel parajasti välja näeb.

· Võistlemise ajal toimus nullist alustajate õpetamine ja nende järk-järguline kaasamine, et nad saaksid lihtsustatud tingimustes mängida tennist ja samas ka järeleproovimise kaudu hinnata, kui pikk on teekond edasijõudnud mängijaks saamiseni.

Soovin lõbusat ja arendavat harjutamist ning võib-olla kohtume trennis!

No comments:

Post a Comment