Monday, October 14, 2013

Persoonilugu uue koja JCI Business Tallinn presidendi Ivar Veskiojaga!



Maagilisel kuupäeval 12.12.2012. a asutati Tallinnas uus koda – JCI Business Tallinn.  JCI Estonia Aastakonverentsi üldkogul 14. septembril 2013. a hääletati JCI Business Tallinn Eesti Ettevõtlike Noorte Koja liikmeks.

Millest sündis idee luua uus koda?
Istusin kojakaaslasest hea sõbraga vanalinnas juulis 2012. Õhtu käigus läks jutt koja teemadele ning rääkisin oma soovist rohkem ettevõtjaid kojas näha. Tõdesime, et meie tuttavad ettevõtjad pigem ei soovi koja liikmeks saada erinevatel põhjustel. Siis soovitas sõber mul asutada ettevõtlussuunitlusega koda. Mulle hakkas see mõte samal hetkel meeldima, olen alati armastanud ehitada uusi asju. Leidsin kiirelt mõttekaaslased Tallinna kojast ja oma tutvuskonnast. Inimese jaoks on väga oluline võimalus jagada oma mõtteid, unistusi ja muresid. Sarnaste eesmärkide ja väärtustega inimestel on lihtsam seda koos teha. Üksteisele toeks olemine kokkuhoidvas väikeses kojas ei pea põhinema müümises, vaid ärakuulamises.

Mille poolest erineb JCI Business Tallinn teistest kodadest ning milline on koja „iseloom“?
JCI Business Tallinn on asutatud ettevõtjatele JCI Estonia peres oma pesa loomiseks. Esimese tegevusaasta põhjal võib öelda, et tempo on oluliselt madalam. Liikmed on väga hõivatud ning suur saavutus on ühe laua taha mõneks tunniks jõudmine. Esimesel tegevusaastal ei seadnud me suuremat eesmärki, kui kord kuus koguneda. Meie keskmine liige on 31 aastat vana Tallinnas elav ettevõtja. Kindlasti on tähelepanuväärne, et pole veel ühtegi naisliiget. Asutamise ettevalmistamise käigus kujunes nii, et naisettevõtjaid ei õnnestunud asutajate seltskonda saada. Loodetavasti see tasakaalustamatus saab parandatud lähima aasta jooksul. Olen rahul sellega, et kojas on korralik annus huumorisoont, inimlikud ja soojad inimesed on ettevõtja paksu naha ja terava pilgu taga. Proovime seda sõbraliku atmosfääri hoida, iga kojaliige saab peatada uue liikme vastuvõtmise ühe häälega.

Millised on JCI Business Tallinna tulevikuplaanid ja suurimad eesmärgid?
Me ei ole kiirustanud suurte eesmärkide seadmisega, esimene aasta oli koja rütmi ja ühise hingamise leidmiseks plaanitud. Uus kandideeriv juhatus arutab oktoobris järgmise aasta plaane koos lahkuva juhatusega. Selge soov on panustada järelkasvu mentoritena, koja liikmete elukogemus võib olla sobiv õpilaste innustamiseks ettevõtja tee valimiseks. Oleme julgustanud koja liikmeid Tagasi Kooli, Entrum ja BeWise projektides individuaalselt kaasa lööma.

Kuna kodade liikmeskonnad täienevad pidevalt siis paljud kindlasti ei tunne Sind veel. Kuidas ja millal sattusid üldse esimest korda kotta ning kuidas sa end ise tutvustaksid?
Toonase koostööpartneri kontoris arutasime 1. märtsil 2010 viise müümaks paremini välisklientidele Eestit ja meie äriteenuseid. Ta mainis JCId, läksin kohe JCI kodulehele ning märkasin, et samal õhtul on JCI Tallinna huviliste õhtu. Park hotellis toimunud õhtul oli esimene emotsioon „kummaline sekt“. Maruliste slaidishowde ja projektijuhtide meelituste tagant tuleb enda inimesed üles leida. Nendega koos on tänaseks reisitud, sporti tehtud, projektides osaletud, koja juhatuses oldud ja kõige tähtsama asjana, headeks sõpradeks saadud. Tallinna koja liikmeks saamise üldkogu ajal olin teel Osaka maailmakongressile. Valisin enda kohustuslikuks tutvustamiseks laulusõnad „When you stop taking chances, you stay where you sit“. Olen maksimalist, kes on sõbralikum kui rühist välja paistab.

Milline on Sinu KÕIGE eredam mälestus JCI aegadest ning mis teeb selle mälestuse eriliseks?
Üsna meeldejääv oli JCI Nordic Academy 2012 lõpuõhtul Eesti osalejatega koos lavale minek oma riigi ja kultuuri tutvustamiseks. Väike eneseirooniliste sketšide assortii sai lätlaste ja leedukate marulise toetuse osaluseks ning elab tänaseni oma elu internetis. Eriliseks tegi selle publik, kaduma läinud näitleja ja lavastaja minus sai ärkvele raputatud. Esimene maailmakongress Osakas oli samuti unustamatu. Eesti delegatsioon oli vaimustavalt mitmekülgne ja kokkuhoidev, laulsime hääled kähedaks karaokes. Suurürituse melule ja Jaapani kultuurilistele eripäradele lisaks oli üks tippsündmustest laserite sähvides toimunud „Global Village“ õhtu eri rasside ja rahvuste rõõmsalt sumiseva mesilassülemina.

Millega tegeled igapäevaselt väljaspool Koda, millega sisustad vaba aega ning kuidas saad olla teistele Kojakaaslastele kasulik?
Olen igapäevaselt 1Office Grupi tegevjuht. Ettevõtte kontorid Tallinnas, Helsingis ja Stockholmis aitavad äriklientidel põhitegevustele keskenduda, pakkudes vajalikke äriteenuseid ja bürooruume. Selle kõrvalt olen kuuendat aastat Eesti-Rootsi Kaubanduskoja juhatuses Stockholmis. Rootsi ärikultuuri ja kontaktide osas saan nõu anda. Vaba aeg on sisustatud magistriõpingutega Tartu Ülikoolis, iseseisva enesearendamise ning lähedaste inimestega. Saan ka soovitusi jagada neile, kes soovivad Eestis uusi kodasid asutada.

Mis on suurim tarkus või teadmine, mille oled omandanud just JCI-s olles?
Mida varem sa ennast elus leiad, seda rohkem aastaid on sul elu eesmärgi täitmiseks. Pigem alusta 25-aastaselt riskide võtmist, kui 35-aastaselt. Lihtsamaks ei lähe midagi ajaga, valmidus kannatusteks  kahaneb iga aasta, lapse ja laenuga. JCI projektide käigus saad aru, et naudingute tsoon on inimese psühholoogias mugavustsoonist väljas. Sa tunned rõõmu takistuste ületamisest ja ootamatutest situatsioonidest, mis sul tänaseni muige näole toovad. Mugavalt ühe koha peal istudes ei ole võimalik kogeda kõike seda võrratut, mida maailmal on sinu jaoks varuks. Alguses nalja varjundiga loetud JCI kreedo näib aina targem olevat. Ilma usu ja lootuseta inimesed tuhmuvad. JCI rahvusvahelises peres kogetud sõprus näitab, kuidas saab isiklike suhete kaudu ületada rahvastevahelisi vastuolusid. Vaba ettevõtlus on vajalik majanduslikuks õigluseks ja inimkonna teenimine ongi elu parim töö.




No comments:

Post a Comment