Wednesday, July 30, 2014

Tallinna koja eksootilised suvepäevad Prangli saarel

Paradiisisaar nimega Prangli on Tallinnale nii lähedal, aga ometi ei ole paljud pealinlased sinna veel jõudnud.  Pranglile sõit pakub ideaalset võimalust end peale tunniajast mõnusat merereisi täielikult argipäeva mõtetest välja lülitada ning asuda hurmavat loodust ja ehedat külaelu nautima. Tõeliselt hästi hoitud saladus. Meie õnneks olid siiski mõned kodalased saarele sattunud ja Prangli-lummusesse nakatanud ning idee südasuvel ka teised kodalased paradiisi viia sai aasta alguses idanema pandud.

12. juuli varahommikul kl 07.45 astusid ligi 30 ootusärevuses kodalast piraadikapten Marja Troppi kindlal juhtimisel postilaev Helge pardale. Margiti ja Anu imelised küpsetised, kuum tee koos piraadijoogiga ja hommikune päikene tegid merereisi väga mõnusaks.
Kuigi Prangli on pindalalt suhteliselt väike on  see ainuke Põhja-Eesti saar, kus on tänaseni säilinud põliselanikega ehe külaelu ja saaremelu. Kohalikud kasutavad liiklusvahenditena peamiselt väikseid mootorrattaid või sääreväristajaid ning neljarattalise sõbra eelistajatel on üldjuhul kastiautod millega on mugav nii kaupa, heina kui oodatud külalisi transportida. Meidki tervitas Kelnase sadamas meie nädalavahetuse kodu, Pällo talu, noor meremees just nimelt taolise sõiduvahendiga, et meid mandrilt kaasa võetud kraami transportimisel aidata. Pällo talu asub päris Prangli südames,  mis on logistiliselt hea koht saarte erinevate osade jalgsi avastamiseks.

Samal ajal Tallinna koja suvepäevadega toimus Pranglil ka kohalik suursündmus – Kalurite päevad.  Peale Pällo tallu hoovile telkidest ridaküla rajamist ning pidulikku piraadilipu heiskamist suundusime ühiselt kuulama Mart Jüssi põnevat loengut pealkirjaga „Hüljeste s(t)aatus ehk miks me ei saa Läänemerest rääkides üle ega ümber hüljestest?” Õppisime nii mõndagi uut. Kas Sina teadsid näiteks et on olemas nii parema- kui vasakuloivalisi hülgeid?

Ülimalt meeleoluka aarete jahi käigus tutvusime ühtlasi ka Prangli peamiste vaatamisvääruste ja põnevate seikadega ajaloost. Muuseas praadisime pirtsakale piraadile gourmet muna Eesti ainukesel maagaasi lättel. Teadupoolest oli Prangli oli 17. sajandil hansakaupmehi kimbutavate piraatide kodusaareks.
 
 Laupäeva mahtusid veel kalasuitsetamise õpituba, kõiksugu sportlikud mängud, tants, grill-chill, kala, kala, kala,  saunatamine koos suplusega vesiroosidega tiigis... Taluhoovist ei puudunud ka jalka MM poolfinaali ülekande vaatamiseks suure ekraaniga jalgpallitelk.
Pühapäeva hommik algas meeleoluke piraaditantsuga ning jätkus avastusretkega saare põhjaosa randadele. Aeg mõõdus puhates ja mängides kiirelt ning õhtu saabudes nõustusime 100% noore taluperemehe sõnadega, et kes kord Pranglil käinud see tahab sinna tagasi ikka uuesti ja uuesti. Me kõik nakatusime Prangli-lummusesse. Enne tagasiteele asumist olid kõik 30 osalejat veendunud, et lähme sinna tagasi nii järgmisel aastal, ülejärgmisel kui ka üle-ülejärgmisel… avastamist on Pranglil veel palju!

Mõned jäädvustatud hetked leiad Tallinna koja Facebooki lehel.

No comments:

Post a Comment